Zelfvertrouwen is van jezelf houden

Hou jij van jezelf?

Van jezelf houden is de sleutel tot gelukkig zijn. Maar is dit wel zo makkelijk? Ik zelf heb hier ontzettend mee geworsteld de afgelopen jaren. Mensen om je heen begrijpen dan vaak ook niet precies waar je mee zit en zelf weet je het vaak ook niet. Het voelt alsof je jezelf in de weg zit, in feite zit je dus met jezelf in de knoei. Op sommige momenten lijkt dit wel een eindeloos proces, wat je ook doet, je hebt het gevoel dat er geen eind aan komt.

Een stap in de goede richting

Misschien kennen jullie het gezegde van Oscar Wilde ook wel, namelijk: “Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance”.

Het heeft een tijdje geduurd maar ik ben er heilig van overtuigd dat Oscar het bij het juiste eind had. Van jezelf houden draait allemaal om zelfwaardering, zelfacceptatie en zelfrespect. Het kan zijn dat je door bepaalde gebeurtenissen dit gevoel voor jezelf bent kwijtgeraakt. Ook mij is dit overkomen. Maar één van de dingen die ik heb geleerd is dat je zelf kiest hoe je jouw leven leidt, ongeacht de situatie of omstandigheden waarin je verkeerd.

Het draait erom dat je dankbaar bent voor wat je hebt, dat je jezelf kan vergeven voor de fouten die je in het verleden hebt gemaakt en dat je volledig accepteert wie je bent. Iedereen is anders en iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Ieder mens heeft wat te bieden en bij te dragen op de wereld. Cijfer jezelf dus niet weg, en vergelijk jezelf ook niet met een ander. Je bent een uniek individu met eigen kwaliteiten. Zie hoe bijzonder jij bent, en hou van de persoon die je ziet!

Wanneer jij inziet dat je zelf kunt kiezen hoe jij jezelf ziet, stel je jouw wereld open voor onbeperkt veel mogelijkheden en kansen.

Open staan voor verandering

Het is een hele normale reactie om je te verzetten wanneer er bepaalde veranderingen plaats vinden in je leven. Ik kon dit in het verleden maar heel moeilijk accepteren. Ik vond het prima in mijn comfort zone, geen denken aan om daar ooit uit te stappen. Wat ik mij destijds niet realiseerde was dat ik mijzelf op die manier ontzettend veel ontnam. Diep van binnen vond ik dit vreselijk, mijn ontwikkeling stond stil. Toen ik begon te lezen over de wet van aantrekking ging er een wereld voor me open. Door positieve affirmaties te gebruiken, begon ik meer en meer open te staan voor veranderingen. Na verloop van tijd was ik helemaal uit mijn schulp gekropen. Het is niet makkelijk, vooral als je zo lang in die comfort zone hebt gezeten. Maar wat je er voor terug krijgt is duizend maal beter dan een veilig gevoel hebben en vervolgens stil te staan in je leven en in je ontwikkeling. Het leven is een avontuur, het zou zonde zijn om dat aan je voorbij te laten gaan.

vertrouw op je talent

Wat ook heel belangrijk is om jou zelfvertrouwen te vergroten is het vinden van je talent, jouw passie. Niets brengt jou zoveel plezier als het bezig zijn met hetgeen waar je van houdt. Je hebt vast het gezegde van Confucius wel eens voorbij horen komen: “kies een baan waar je van houdt, en je zult geen dag in je leven te hoeven werken”.

Hartelijke groet,

Sjarmaine

2 Reacties op Zelfvertrouwen is van jezelf houden

 • Sjarmaine zegt:

  Lieve Heidelief,

  In het nieuwe artikel “Wat doe ik fout en hoe los ik dit op?” geef ik je uitgebreid antwoord op je vraag. Omdat ik denk dat meerdere mensen met hetzelfde probleem zitten heb ik er een artikel van gemaakt. Ik hoop dat je hiermee weer een stuk verder komt. Heb je nog vragen, twijfel dan niet om een bericht achter te laten!

  Dit is de link: https://verrijkjeleven.nl/wat-doe-ik-fout/

  Groetjes,

  Sjarmaine

 • Heidelief zegt:

  Liefste Sjarmaine

  Deze mail heeft me zoveel aan het denken gebracht, maar antwoorden zijn momenteel zoek. Wat als je je niet die baan vind waarvan je houdt omwille dat je teveel talenten hebt? Of wanneer je talenten afgebroken worden door je bazen?

  Van mezelf houden is een zeer grote missie voor mezelf, zodra ik mezelf goed voel, maakt een ander dit weer ongedaan. Je voelt je weer in je schulp kruipen en je begint weer van af. Mensen rondom je, maken het soms niet makkelijk.
  Wat doe ik fout? Ik vraag me telkens af waarom verdien ik dit? Zal het dan toch karma zijn? Of blijf ik steeds in die negatieve energie zitten al probeer ik me er zo hard van los te trekken.

  Vandaag is het een moeilijke dag, maar morgen zal de zon weer schijnen…zo leef ik van moment tot moment.

  Momenteel probeer ik dit vast te houden, en wens ik niets meer dan gelukkig te zijn, dankbaar voor alles wat op mijn pad komt, goed of slecht, en dankbaar voor alles (familie, vrienden)

  Veel licht en liefde
  Heidelief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download het Gratis:
Zoeken
Loading