Wat zijn affirmaties?

Wat zijn affirmatiesEen affirmatie is niets meer dan een positieve zin dat je vaak voor je zelf herhaalt om zo ongewenste overtuigingen te vervangen of nieuwe overtuigingen aan te maken. Affirmaties staan in de tegenwoordige tijd.

Voorbeelden zijn:

  • “ik voel me goed”
  • “ik ben gelukkig”
  • “ik ben rijk”
  • “ik ben slim”
  • “ik ben fantastisch”
  • enzovoorts

Het kan ook voorkomen dat affirmaties in de toekomstige tijd wordt gebruikt zoals: “ik wordt steeds beter en beter.” Het gaat erom dat affirmaties jou ter plekke een beter gevoel geven. Een beter gevoel in jouw hier en nu dat beter strookt met de persoon die jij wilt zijn en eigenlijk al bent diep van binnen, maar het niet toelaat omdat je deze persoonlijkheid stremt met ongewenste (lees: negatieve) overtuigingen.

Ongewenste affirmaties (denkpatronen)

Bepaalde overtuigingen hebben hun beste tijd gehad. Zij hebben jou in een bepaalde fase van je leven zelfs gediend, maar nu is het tijd om deze ongewenste denkpatronen vaarwel te zeggen.

Een affirmatie = ook een actie

Positieve affirmaties zijn dus meer dan positieve statements die worden gedacht, uitgesproken of worden opgeschreven. Iets wat bij affirmaties onmisbaar is en ook niet buiten beschouwing mag worden gelaten is dat affirmaties ook handelingen zijn die je uitvoert. Dus iets wat je doet, zegt op zich ook al iets en dat is ook een affirmatie.

Bijvoorbeeld: je voelt je onzeker en kijkt daarom liever naar de grond dan dat je iemand toelacht. Doordat je bijvoorbeeld het idee hebt aangenomen dat je ‘niet goed bent’ of ‘minder bent’ dan anderen kun je je onzeker voelen. Door dat je deze overtuiging hebt, kijk je mensen liever niet aan omdat je bang bent voor afkeuring. Deze handeling op zich versterkt dus je overtuiging van ‘niet goed zijn’ en ‘minderwaardig zijn’.

Een krachtig methode om dit te veranderen is om voor jezelf op te schrijven waar je juist wél goed bent. Er zijn altijd redenen waarom jij wel goed bent en wel waardig bent. Je kunt ze nu misschien niet zo gauw bedenken, omdat je het tegenovergestelde gewend bent, maar zij zijn er wel! Vervolgens wil je nieuwe affirmaties ‘aarden’ door ze middels je handelingen te laten spreken: mensen wel aankijken dus en je beseffen dat je goed en waardig bent.

“Waarom ben ik wel waardig?”

Ga er dus goed voor zitten en schrijf de redenen van ‘goed zijn’ en ‘waardig zijn’ op, vraag ook aan anderen waar jij goed in bent, degenen die jou liefhebben. Ga voor jezelf na waarom je wel goed bent en wel waardig bent. Zoek naar ervaringen en momenten uit het verleden die dit onderstrepen. Kijk hiernaar en lees ze op voor het slapen gaan en wanneer je wakker wordt. Voeg nieuwe redenen toe en geef hier je aandacht aan.

Momentum krijgen…

Focus je op de positieve aspecten van jezelf en je zult merken dat dit op een gegeven moment een momentum krijgt. Je gaat meer positieve kanten van jezelf zien, je gaat je zekerder voelen over jezelf en je voelt je veel lekkerder in je vel.affirmaties-ik-ben

Stuur opbouwende ‘micro-messages’ naar jezelf

Doe deze opdracht minstens een maand en nog liever minstens drie maanden. Je zult merken dat deze nieuwe positieve ‘micro messages’ (positieve affirmaties) opeens dominanter worden in je denken en op gegeven moment zul je het ook zijn. Je kunt jezelf veranderen, want je bent al wie je wilt zijn, alleen is die persoonlijkheid bedenkt met lagen van remmende overtuigingen. Dus word wie je al bent, want je verdient het!

Lees ook: Positieve affirmaties die wel écht werken, hoe kom je eraan?

Download het Gratis:

Zoeken

Loading