Is onzekerheid een constante factor in jouw leven?

insecureIedereen is wel eens onzeker. Van tijd tot tijd is hier niks mis mee, het is volkomen normaal. Maar deze onzekerheid kan ook groeien, zelfs zo erg dat het jou verlamd. Doordat wanneer wij onzeker zijn, we dit verlammende gevoel van onzekerheid ervaren vinden wij het moeilijk om dankbaarheid, tevredenheid of geluk te voelen, we herkennen het niet langer. Er is een zekere “schaduw” over het leven gevallen, een schaduw van twijfels en worstelingen.

Onzekerheid kun je zien als een alarm die af gaat wanneer bijvoorbeeld je echtgenoot met anderen vrouwen/mannen praat, een vriend of vriendin minder tijd aan je besteedt of je ziet de buurman/buurvrouw met het perfecte lichaam. Onzekerheid berooft jou in zekere zin van jouw leven en relaties. Het veroorzaakt soms zelfs angststoornissen.

Waar komt deze onzekerheid vandaan en hoe komt het dat dit invloed heeft op jou?

Onzekerheid kan veel oorzaken hebben. Het kan zo zijn dat jouw onzekerheid veroorzaakt wordt door een gebrek aan zelfliefde, doordat jij niet in jezelf gelooft. Ook al lijkt de onzekerheid te komen van andere dingen zoals, geld, relaties of uiterlijk, het komt allemaal neer op het gebrek van zelfliefde. Een ander punt kan weer zijn dat jouw onzekerheid wordt gedreven door zelfmedelijden. Je hebt het gevoel dat jij niet waardig bent. Hierdoor ben je constant op zoek naar erkenning en goedkeuring van anderen. Ook kan extreme onzekerheid komen van angst en van verlies, je niet goed genoeg voelen.

Onzekere mensen zijn meestal niet in staat om hun emotionele kracht te ontwikkelen. In plaats daarvan ben je afhankelijk van anderen voor ondersteuning op dat gebied. Dit kan vervolgens leiden tot een ongezonde afhankelijkheid doordat deze persoon de bron van jouw kracht wordt. Dergelijke ondersteuningen zijn niet permanent en kunnen pijn veroorzaken aangezien een ander de controle heeft over jouw leven. Dit is een reden om je zwak te voelen en daardoor onzeker.

Onzekerheid kan van nog veel meer factoren komen zoals een onstabiele jeugd, opvoeding, competities tussen broers en zussen, pijnlijke levenservaringen of het gebrek aan ondersteuning en begeleiding. Onzekerheid in jouw leven kan leiden tot jaloezie en wantrouwen, het tegenwerken van communicatieprocessen, langzame groei binnen een relatie en onnodige conflicten die vaak eindigen in de beëindiging van relaties.

Onzekerheid vermijden

“The cause & cure”

Behoefte aan veiligheid

Mensen die onzeker zijn hebben behoefte aan veiligheid. In relaties ben je bang om je kwetsbaar op te stellen. Door je open op te stellen in een relatie, door jouw diepste angsten te delen en ze gewoon te laten zijn wat ze zijn, dan pas ben je in staat deze angsten onder ogen te komen. Wanneer jij juist je onzekerheid niet erkent en deze probeert tegen te gaan, blijf je de onzekerheid voelen.

Het vinden van jouw innerlijke stilte

We kunnen onze onzekerheid beheersen door het vinden van onze kern. Daar is het kalm. Door meditatie begin je alle spanningen en angsten los te laten. Meditatie kan voor iedereen wat anders betekenen. Voor sommige kan dit zijn: in kleermakerszit zitten en op je ademhaling letten, voor anderen is dit schilderen in alle rust, een muziekinstrument bespelen, een wandeling maken door het park en het luisteren naar de vogels en natuur. Het begrip meditatie is erg breed.

 Mantra’s

Kies een bepaald woord of een zin die jou een gevoel van rust en kracht geeft. Wanneer jouw onzekerheden en angsten opspelen, zeg deze zin of het woord hardop of in je hoofd en herhaal dit een aantal keer. Het gaat voornamelijk over het gevoel dat je krijgt bij het opzeggen van deze woorden. De positieve emotie is de ziel van het woord.

Neem risico’s

Wanneer je worstelt met onzekerheid ben je vaak bang om risico’s te nemen. Daardoor laat je ontelbaar veel kansen aan je voorbij gaan. Het leven zit vol risico’s, maar de angst voor teleurstelling en pijn houden ons vaak tegen deze risico’s te nemen. De emotionele investering die we stoppen in bijvoorbeeld een relatie is wat ons tegenwerkt, we zijn niet snel geneigd het risico te nemen. Het is daarom belangrijk om te weten en om te accepteren dat dit nodig is om verder te komen in het leven. Deze risico’s kun je ook gaan zien als kansen, want dat is wat ze in wezen zijn.

Geef je over

Uiteindelijk zullen we wat niet willen zien gebeuren moeten loslaten. Laat je angsten en onzekerheden los en geloof dat wat je wilt zien gebeuren dat uiteindelijk zo zal zijn. Door je extreem bezig te houden met wat jij niet wilt zal dit juist op je pad terecht komen.

Waar je aan denkt is wat jij creëert

De wet van aantrekking zegt dat waar we ons het meest op focussen, we dit ook aantrekken. Dus doordat je aandacht bij jouw angsten ligt, creëer je in wezen deze angsten. Het is belangrijk dat je dit in gedachten houdt.

Onderscheiden

Het is van groot belang dat je onderscheidt kunt maken van wat realiteit is en wat jouw angsten zijn. Wanneer we actie ondernemen vanuit onze onzekerheid, ondernemen we actie vanuit een plek dat is gebaseerd op een fantasie gecreëerd door jouw angsten, niet vanuit de realiteit. Stel jezelf de vragen: Waar komt mijn onzekerheid vandaan? Is mijn angst onderbouwd met bewijs of is het puur angst?

Leef in het nu

Onzekerheid is de oorzaak van of in de toekomst of in het verleden leven. Hij of zij heeft mij dat in het verleden aangedaan, ik vertrouw ze niet meer. Mijn ouders hebben bepaalde problemen gehad, ik ben bang dat dit mij zal overkomen. Op zulke momenten is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: Wat is er nu belangrijk? Dit helpt jou om in het heden te blijven en jouw huidige behoeften te realiseren, in plaats van het leven in het verleden of de toekomst.

Onzekerheid is het snelst de das omgedaan wanneer jij je eigen kracht leert kennen

Wanneer jij je realiseert dat jij niet bang hoeft te zijn voor je eigen gedachten, dat jij je eigen werkelijkheid creëert en dit niet afhankelijk is van andere mensen of situaties, dan is het al snel gedaan met je onzekerheid. Jij hebt immers de kracht je leven om te gooien, je te richten op alle positiviteit om je heen, zodat je ook meer van dit aantrekt. Onzekerheid is dus eigenlijk niets meer dan leven in negativiteit en angsten.

Tot slot, een gezonde relatie is waar je jouw onzekerheden kan delen, open en kwetsbaar kan zijn bij je geliefden en waar je niet telkens op zoek hoeft te gaan naar goedkeuring. Laat je angsten los en geef je over. Probeer je niet teveel bezig te houden met het vechten tegen je onzekerheid, want daardoor blijft dit een factor in je leven, accepteer het en dan pas kun je het los laten.

 

“What you resist, persists”.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download het Gratis:
Zoeken
Loading