Mijn onzekerheid versus de wereld

girlDeze week wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen over het onderwerp onzekerheid. Ik heb gemerkt dat veel mensen hier last van hebben. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens onzeker, maar bij sommige onder ons speelt onzekerheid dagelijks een grote rol. In het verleden was ik één van deze mensen. Ik kwam laatst een oude kennis tegen en zij verbaasde zich over het feit hoe zeer ik veranderd was. ik zal mijn verhaal met jullie delen, ik hoop dat als er mensen zijn die dit probleem hebben, ze inspiratie kunnen halen uit mijn verhaal en zelf ook kunnen beginnen hun onzekerheid los te laten.

Faalangst

Ik ben van jongs af aan altijd al verlegen geweest. Meer zochten mensen hier ook niet achter, ik was gewoon heel erg verlegen. Maar achter mijn verlegenheid zat veel meer verborgen. Ik zat op de basisschool toen er door een lerares werd ontdekt dat mijn verlegenheid groter was dan in de eerste instantie vanuit werd gegaan. Elke week kwam de lerares bij één van haar leerlingen tussen de middag lunchen. Zo merkte zij dat ik haar niet durfde aan te spreken, zelfs een antwoord op een vraag geven vond ik moeilijk, haar in de ogen aankijken was al helemaal geen sprake van. De lerares sprak meteen mijn moeder aan, en er werden afspraken gemaakt om naar een kinderpsycholoog te gaan. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een cursus tegen faalangst met meerdere kinderen. In het begin werd er gezegd dat ze er een zwaar hoofd in hadden of het wel goed zou komen met me, ik had een muur om me heen, sloot mezelf buiten. Wanneer we in een kring zaten draaide ik mijn stoel zo dat ik buiten de kring zat.

Tegen alle verwachtingen in

Voor de daarop volgende maanden ging ik één keer in de week naar de cursus toe. Langzaam maar zeker begon ik uit mijn schulp te kruipen en ik was één van de kinderen die het meeste resultaat had geboekt. Een aantal onder ons moesten nog een aantal maanden blijven, maar omdat het zo goed met me ging hoefde ik niet meer terug te komen.

Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat jij alle verandering uit kan maken die jij wilt. Laat je niet zomaar een label opplakken door de wereld, zij definiëren jou niet. Jij bent wie je wilt zijn. Ze dachten immers ook dat ik een hopeloos geval was, maar uiteindelijk kwam ik er als één van de beste uit. Zij hebben mij ontzettend geholpen, maar uiteindelijk was ik degene die een keus moest maken.

Misschien worden jou ook heel wat helpende handen aangereikt, maar jij beslist of je ze aan neemt of niet.

Verbetering maar nog niet “beter”

Voor de psychologen was ik nu “beter”, maar dat was ik niet. Ik had een stap in de goede richting gezet, was uit mijn schulp gekropen. Ik was stukken socialer, maar dat nam niet weg dat mijn oude overtuigingen nog steeds in de weg zaten. Ik wist dat ik nu kon wat ik altijd voor onmogelijk had gehouden. Mijn angst was weg, maar mijn onzekerheid niet. In het volgende artikel zal ik hier dieper op in gaan en zal ik vertellen over mijn ervaringen die hierop volgen. Voor nu wil ik graag de tijd nemen om een bedankje te tonen aan Juf Ineke van OBS de poort, zonder wie het veel langer had geduurd om voor mij te zijn wie ik werkelijk ben.

Hartelijke groet,

Sjarmaine

P.S. Worstel jij ook met onzekerheid en wil je hier graag vanaf? Lees dan hier het artikel: Is onzekerheid een constante factor in jouw leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download het Gratis:
Zoeken
Loading