Geld, geld, geld! Het vergeten idee achter geld!

veel-geld

Als je iemand de vraag stelt: “Wat wil je?” Dan zullen veel mensen antwoorden: “Geld!”

Veel geld bezitten wordt tegenwoordig gezien als het ultieme doel, want de meeste mensen willen graag miljonair worden of in elk geval genoeg te besteden hebben. Heel begrijpelijk.

 

Geen klinkende munten, maar wel bezittingen…

Maar laten we eens teruggaan naar de tijd dat we nog geen geld hadden. Toen we nog geen munten en biljetten hadden. Laten we teruggaan naar de tijd waarin we bijvoorbeeld alleen maar onze bezittingen hadden, zoals kippen, koeien, spiegels, kruiden, en meubels.

Vroeger, lang geleden, de tijd voordat er geld bestond, hadden we  alleen onze bezittingen. En als we iets nieuws wilden hebben of nodig hadden, dan ruilden wij iets waardevols van ons tegen iets waardevols van een ander.

Stel je het volgende voor:

  • Persoon A heeft mooie spiegels;
  • Persoon B heeft gezonde schapen;
  • Persoon C heeft verschillende soorten heerlijke kruiden.

Stel dat jij persoon A bent en graag een aantal gezonde schapen wilt hebben, maar persoon B, die deze schapen in zijn bezit heeft, wil dit alleen ruilen tegen een aantal heerlijk kruiden. Hij heeft op het moment helaas niets aan jouw mooie spiegels. Wat nu?

Hoe geld jouw wereld binnentrad…

Laten we er voor het gemak van uit gaan dat persoon C zijn kruiden graag tegen jouw spiegels wil ruilen. Om je schapen te krijgen, zul je dus eerst ruilhandel moeten bedrijven met persoon C en daarna pas met persoon B.

Je merkt dat dit best een omweg is om jouw schapen te krijgen. Je moest namelijk twee transacties verrichten om je schapen te krijgen. Bovendien moet je nu ook nog met je schapen ‘sjouwen’.

Op een gegeven moment vonden we dit een hoop gedoe. Als oplossing ontstond er in de loop der jaren een middel waarmee we gemakkelijker transacties konden doen en dat een goede waardemeter was, voor dat wat je wilde ruilen. Dat middel was geld.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat geld oorspronkelijk een middel was om een bepaald doel te bereiken en niet een doel op zich. Met het geld kreeg je wat je daadwerkelijk wilde, namelijk je gezonde schapen of je mooie spiegels of je heerlijke kruiden.

Geld is slechts één manier om te krijgen wat je wilt

Waarschijnlijk wil jij ook graag een bepaald geldbedrag hebben, om wat voor reden dan ook. Het is goed om te beseffen dat geld slechts een middel is om je doel te bereiken en dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Er zijn dus ook meerdere manieren om jouw doel te bereiken dan alleen met geld.

Dus als je een bepaald bedrag wilt ontvangen, vraag je dan af voor welk doel dat is.

Waarom wil je dat bedrag ontvangen? Dit opent meerdere mogelijkheden om jouw doel te bereiken. En geld kan een middel zijn om jou daar te laten komen, maar dat hoeft niet.

Succes!

1 Reactie op Geld, geld, geld! Het vergeten idee achter geld!

  • Astrid zegt:

    Nou met dat geld zou ik graag 2 nieuwe kozijnen met dubbel glas hebben en later een nieuwe keuken. Zonder geld krijg je deze 2 zaken toch niet in je leven. De bedrijven die deze dingen moeten zetten of installeren doen het immers niet voor niets. Die moeten ook spullen bestellen en betalen en zijn er de nodige uren mee kwijt. Tijd kost ook geld. Nog wel meer dan het materiaal.
    Dus deze dingen zijn echt niet zonder geld te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download het Gratis:
Zoeken
Loading